Sunday, October 25, 2015

Mini tartovi od limuna

Lemon curd sam radila već nekoliko puta. Tartove i kolače s njime isto tako. No nikada nisam radila tart od limuna u kojemu se krema peće. Sada sam odlučila da je vrijeme, uzela recept od svima nam najdraže bake slastičarke Mary Berry i krenula u subotnje kolačopečenje. Lemon curd obožavam, tako da jako volim i kolače s limunatim punjenjima. Premda prije nekoliko godina nije bilo tako, nisam baš voljela nikakve limunaste kreme, a korica limuna u keksima ili dizanim tijestima mi je bila toliko suvišna da ih ne bih ni jela zbog toga. Sva sreća pa se ukusi mijenjaju.
Zadnji put kada sam jela tart od limuna bilo je prije par mjeseci u Lisabonu u jednoj francuskoj slastičarnici. Otada mi je stalno na umu da ga i sama opet napravim jer me oduševio ovaj iz slastičarnice. To je bilo tako jako fino, punjenje nije bilo samo lemon curd, on je bio na vrhu u obliku kupole, a ispod njega je bio sloj kao nekog presočnog limunastog biskvita kojeg uopće ne mogu opisat kako treba. Kada bih imala recept za taj tartić, bilo bi savršeno, ali poslužit će i Mary Berry u ovakvim situacijama. Super je ovaj Maryin receptić. Ja sam ga malo izmijenila, smanjila sam šećer u punjenju, napravivila malo drukčije tijesto, i ispekla ne jedan veliki, nego šest mala tarta. Prvi put sam koristila ove male kalupiće i jedva sam mogla dočekati, tako su mi slatki. Već imam sto ideja tartića i kolačića koje želim napraviti u njima. No da se vratim na ove limunaste tartove. Kao što sam rekla, super su, limun se baš osjeti, nije samo neki blijedi okus limuna, i nisu preslatki. Baš idealan tart za nedjeljnu popodnevnu kavu. Rekla sam da mi je ovo prvi put da pečem tart od limuna skupa s kremom, i premda je jako fin i takav, mislim da mi je ipak mrvicu bolji s običnim lemon curdom. Htjela sam tartiće i ukrasiti, ali nažalost nisam imala vremena, tako da sa ih ostavila ovakve savršene u svojoj jednostavnosti. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept

Tijesto
250g brašna
125g maslaca
velika žlica šećera
prstohvat soli
oko 70ml hladne vode

1. Brašno, šećer i sol staviti u posudu i u njih dodati maslac narezan na kockice.
2. Trljati maslac o brašno tako da se dobije smjesa koja nalikuje šljunku.
3. Dodati vodu da se tijesto poveže i mijesiti tek toliko da se dobije jednolična kugla tijesta.
4. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem 30 minuta
5. Rubove kalupića namastiti i pobrašniti, a na dno staviti papir za pečenje.
6. Izvaditi tijesto iz frižidera i podijeliti ga na 6 jednakih dijelova.
7. Pobrašniti kuhinjsku plohu i tanko razvaljati svaki komad tijesta.
8. Tijesto podignuti i staviti u kalup. Utisnuti tijesto tako da čvrsto stoji uz rubove. Ostatak tijesto koji visi preko rubova odrezati.
9. Izbosti tijesto vilicom. U svaki kalupić staviti komad papira za pečenje i napuniti ih rižom, grahom ili kuglicama za pečenje na slijepo.
10. Peći prvo 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C. Nakon 10 minuta maknuti papir za pečenje i peći još 10 minuta.
11. Izvaditi iz pećnice i ohladiti.

Punjenje
100ml slatkog vrhnja
95g šećera
sok i korica 2 limuna
3 jaja

1. Sve sastojke zajedno pomiješati u jednoličnu smjesu.
2. Smjesu procijediti kroz cjedilo.
3. Puniti kalupe smjesom.
4. Peći 20-25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 160C.
5. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se skroz ohlade prije posluživanja.


No comments:

Post a Comment