Sunday, November 29, 2015

Gospodin krema iliti medenjak + krema + dulce de leche

Koliko volim isprobavati recepte koje pronađem na internetu na raznoraznim stranicama i blogovima, toliko volim i smišljati sama svoje recepte. Jedan takav donosim danas. Kremu ovog kolača sam već prije radila u kombinaciji s marmeladom i drukčijom podlogom, što je bila odlična kombinacija. No današnja kombinacija je oh la la tako jako dobra da kolač nije bio star ni 8 sati, a već ga je većina bila nestala (update: kolač nije preživio noć). Dala sam mašti na volju i stvorila ovaj divni kolačić podloge od medenjaka i zobenih pahuljica, kreme od pudinga od vanilije i kiselog vrhnja, dovršenog s malo dulce de lechea jer sve je bolje s dulce de lecheom (činjenica).
Za podlogu sam iskoristila medenjake koje sam radila u prošlom receptu. Točnije, iskoristila sam dio onog tijesta koje ostane nakon što izrežete keksiće željenih oblika te sam to tijesto oblikovala u kuglice, ispekla, pospremila sa strane i kada je došao dan spravljanja ovog kolača imala sam spremne fine mirišljave medenjake za podlogu ovog ljepotana. Na vrh kreme možete staviti što vas je volja, dulce kao i ja, marmeladu, džem, voće, nebo je granica. Moj je dulce zapravo trebao imati definiran oblik. Trebao je na kolaču stvoriti lijep uzorak i biti fotogeničan, ali to se nije desilo. Sav se razlio kao da sutra ne postoji. No ništa za to, okus nije bio nimalo narušen, i premda sam htjela da ima taj neki lijepi uzorak, mislim da je ovo šarenilo savršeno u svojoj nesavršenosti. A okus, okus je savršen spoj začinjenosti medenjaka, arome vanilije kreme i blage kiselosti i svježine koje joj daje kiselo vrhnje, te blage karamelaste slatkoće dulce de lechea koji cijelu priču zaokružuje. Opisala bih to kao predbožićni osjećaj u obliku kolača. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:

Podloga
120g medenjaka (domaćih ili kupovnih, na vama je izbor)
50g mekanih zobenih pahuljica
30g maslaca
2 velike žlice vode

1. Medenjake sitno razmrviti prstima ili u procesoru. Dodati im zobene pahuljice.
2. Dodati otopljeni maslac i pomiješati rukama.
3. Dodati prvo jednu žlicu vodu i pomiješati rukama. Ako se smjesa još nimalo ne spaja, dodati još jednu žlicu vodu i pomiješati (možda će vam trebati više ili manje vode. Smjesa i nakon dodavanja vode treba biti mrvičasta, ali ne toliko mrvičasta da ne zadrži oblik ako je stisnete rukom. Trebate dobiti konzistenciju smjese koja se može utisnuti u kalup i zadržati taj oblik).
4. Smjesu utisnuti u prethodno namašćen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup veličine 24cm.

Krema
650ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
80g šećera
1 jaje
2 čašice kiselog vrhnja (400g)
bourbon vanilija/ekstrakt vanilije/mahuna vanilije (nije neophodno)
nekoliko žlica dulce de lechea/marmelade/džema

1. 500ml mlijeka (i bourbon vaniliju ili sjemenke vanilije ako ih koristite) staviti na štednjak da se zagrije, a u ostalih 150ml dodati 2 vrećice pudinga i šećer pa to promiješati dok se prašak za puding ne otopi.
2. Jaje razbiti u manjoj zdjelici i razmutiti ga. Dodati ga u smjesu ratopljenog pudinga i dobro promiješati.
3. Kada se mlijeko zagrijalo dodati mu drugu smjesu s mlijekom i pudingom i sve skupa kuhati dok se ne zgusne.
4. Skinuti s vatre i dodati kiselo vrhnje (i ekstrakt vanilije ako ga koristite) te promiješati dok se ne dobije jednolična smjesa.
5. Kremu preliti preko podloge i malo prodrmati kalup da se krema ravnomjerno rasporedi.
6. Preko kreme vrećicom za ukrašavanje, vrećicom za zamrzivač s odrezanim vrhom ili žlicom rasporediti dulce de leche ili marmeladu u željeni uzorak (ako radite marmeladom preporučam ovo. Dulce će vam se vjerojatno kao i meni sav razliti, što kao što sam i rekla ne igra nikakvu ulogu što se tče okusa.)
7. Peći 40-50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C. Ako vam se nakon nekog vremena krema malo zapeče na vrhu, pokrijte kolač aluminijskom folijom i tako ga pecite do kraja.
8. Kolač će se prilično drmati i kada je gotov, ali kada se ohladi ustabilit će se.
9. Kolač izvaditi iz pećnice i pustiti da se skroz ohladi prije poslušivanja.


No comments:

Post a Comment