Saturday, March 12, 2016

Čokoladni dulce de leche keksi

Kekse volim u svim oblicima, ali da trebam birat, rekla bih da su mi najdraži kada su mekani i sočni i kada se tope u ustima. A ovi koje donosim danas upravo su takvi. Čokoladni, gotovo brownieasti keksi, i jer to nije dovoljno, s punjenjem od dulce de lechea. Recept sam prvi put isprobala još prošlo ljeto jer mi je tada dulce de leche bio lako dostupan, a kako je to ponovno i sada, odlučila sam da je vrijeme da se ovi keksi opet nađu u mojoj pećnici, a samim time i na blogu.
Odnedavno se dulce de leche može kupiti i u dm-u, tako da ga tamo možete nabaviti. Osim toga, u trgovini Ruske delicije u Zagrebu možete pronaći kuhano kondenzirano mlijeko u limenci koje je više manje ista stvar kao i dulce de leche, a također ga možete i sami napraviti ako imate vremena i volje, postoji mnoštvo recepata na internetu. Keksi su zbilja, ali zbilja odlični, osvajaju na prvi ugriz. Pa učinite i sebi i drugima uslugu i napravite ih kada se javi želja za slatkim. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:
120g šećera
50g maslaca ili margarina
50g tamne čokolade
25g kakaa
1 jaje
1/4 male žlice soli
1/2 žlice praška za pecivo
130g brašna
cca. 2 velike žlice dulce de lechea

1. Šećer, maslac, čokoladu i kakao stavite u lonac na srednju vatru i miješajte sve dok se maslac i čokolada ne rastope i ne dobijete jednoličnu smjesu.
2. U čokoladnu smjesu dodajte sol i jaje i miješajte dok se sve ne sjedini.
3. U drugoj zdjelici pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte ih čokoladnoj smjesi. Miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto.
4. Tijesto stavite na 30 minuta u frižider.
5. Izvadite tijesto iz frižidera. Uzimajte male kuglice tijesta, u kuglici malim prstom napravite rupu i u nju stavite malo dulce de lechea. Uzmite još malo tijesta, spljoštite ga i njime prekrijte rupu.
6. Kuglice stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje.
7. Pecite kekse oko 8 minuta na 175C.
8. Kekse izvadite, ostavite da stoje na plehu minutu, a onda ih poredajte po žici za hlađenje.
9. Kekse jedite i tople i hladne jer ne zna se na koji su način bolji.


No comments:

Post a Comment