Tuesday, October 25, 2016

Kolač od kokosa

Tako volim miris kokosa. No više od mirisa vjerojatno volim njegov okus. Nekako rijetko radim kolače s kokosom, što me začuđuje budući da ga toliko volim. Imam i neki recept za čokoladne kekse s kokosom bez brašna koji su prefini i super odlični kada imate višak bjelanjaka. Možda i taj recept uskoro osvane na blogu. No kokosasti recept koji još nisam uspjela dokučiti, a što mi je i dalje u planu je recept za pão de deus, portugalski slatki kruh s kremastom "pokrivkom" od kokosa. Dok to ne probate, ne znate što propuštate. Nažalost me čeka još puno testiranja do otkrivanja kako napraviti taj savršeni kruščić. No dotad, prijeđimo mi na ovaj kolač.
Kao i obično, kolač je jako jednostavan. Samo se sve skupa pomiješa, ubaci u pećnicu i to je to. Kokos i blaga aroma naranče super funkcioniraju skupa, tako da je kolač baš aromatičan. A bio bi sigurno dobar i s nekim drugim citrusom. Potamanili smo ga jako brzo jer je teško stati jednom kad počnete jesti. Mislim si da bi i kardamom dobro išao uz ovu kombinaciju pa ga možda idući put dodam. U zadnje vrijeme baš volim raditi kolače u ovakvom kalupu tako da je moguće da će biti još takvih na blogu. Zasad se počastite ovime. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:
165g maslaca
170g šećera
trećina epruvetice ekstrakta naranče ili naribana korica naranče
3 jaja
40g čvrstog jogurta
220g brašna
1 mala žlica praška za pecivo
prstohvat soli
60g kokosovog brašna

1. Omekšali maslac izmiksati da postane pjenast.
2. Dodati šećer i ekstrakt naranče ili koricu naranče i miksati dok ne postane kremasto.
3. Dodati jaja i miksati dok se sve ne sjedini. Potom dodati jogurt i opet dobro izmiksati.
4. Pomiješati brašno, kokos, prašak za pecivo i sol i dodati ih u vlažnu smjesu. Izmiksati da se dobije jednolična smjesa.
5. Staviti tijesto u kalup za kruh dimenzija oko 30x10 cm obložen papirom za pečenje.
6. Peći oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 175C.
7. Izvaditi iz pećnice i staviti na žicu za hlađenje da se ohladi.


No comments:

Post a Comment