Friday, January 15, 2016

Senhor cimetnjak

Cimetnjak je narastao i postao gospodin. Obukao smeđe cipele, bež odijelo i stavio šešir. Sada ga zovu senhor cimetnjak i znaju da je najfiniji u gradu. Dobro, dobro, među najfinijima. Napravila sam kolačić isnpiriran jednim od najdražih mi kekasa, cimetnjakom. Dok sam ga radila nisam u glavi imala neku točnu sliku kako bi krajnji rezultat trebao izgledati, ali znala sam da cimentjaci pod svaku cijenu moraju završiti u ovom kolaču. Ovo je još jedan od onih kolača koji je jedva izdržao dva dana na životu. Čini se da je kombinacija biskvita, kreme i još k tome keksa dobitna.
Ovaj senhor ima moj najdraži čokoladni biskvit kao podlogu, krema je neki karamelasto vanilijasti hibrid, a ove mrvice i komadići su ono što nastane od cimetnjaka kada ih zdrobite. Kombinacija savršeno funkcionira, cimetnjaci se zbilja osjete, što mi je bilo važno, ali se isto tako lijepo stapaju sa svim ostalim okusima. Budući da ispadne poveći broj cimetnjaka od samo jedne mjere recepta, ovo je baš dobar recept za iskoristiti dio njih i pretočiti ih u neki novi oblik. Jer zašto ne imati i cimetnjak keks i cimetnjak kolač. Mjesta u trbuhu ima za oboje. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:

Cimetnjaci
Recept za cimetnjake možete naći ovdje. Za ovaj recept potrebno je 20 cimetnjaka plus njih 4 za dekoraciju.

Čokoladni biskvit
50g brašna
30g kakaa
80g šećera
3 jaja
2,5 velike žlice suncokretovog ulja

1. Pomiješati brašno i kakao. Ostaviti sa strane.
2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Polovicu šećera dodati u žumanjke, a drugu polovicu u bjelanjke.
3. Miksati bjelanjke sa šećerom sve dok ne postanu čvrsti i sjajni.
4. Miksati žumanjke sa šećerom sve dok ne postanu svijetlo žuti i gusti.
5. Dodati žumanjke bjelanjcima i lagano ih sjediniti špatulom.
6. Dodati pola brašna i 1,5 žlicu ulja s kakaom u smjesu žumanjaka i bjelanjaka. Lagano promiješati špatulom dok nisu gotovo skroz sjedinjeni.
7. Dodati drugu polovicu brašna i kakaa i 1 žlicu ulja i opet lagano promiješati sve dok se ne dobije u potpunosti jednolična smjesa.
8. Smjesu izliti u kalup veličine 26 cm kojemu ste dno prethodno obložili papirom za pečenje, a čije ste strane namastili i posuli kakaom.
9. Peći oko 15-20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C.
10. Izvaditi iz pećnice i iz kalupa i staviti na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohladi.

Krema
700ml mlijeka
2 paketa pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
po želji ekstrakta od vanilije ili bourbon vanilije
8 komada karamel bonbona (ja sam koristila ove, komad ima 10g tako da ako koristite neke druge imajte na umu da vam trebaju iznositi barem 80g ukupno)
200ml slatkog vrhnja (uz ovu kremu mi više odgovara biljno slatko vrhnje)

1. Puding s mlijekom i vanilin šećerom skuhati prema uputama na vrećici.
2. Kada se zgusnuo dodati mu na komadiće narezane karamel bonbone, skinuti s vatre i miješati dok se svi bonboni ne rastope (sada dodati ekstrakt vanilije ako ga koristite).
3. Prekriti površinu prozirnom folijom i pustiti da se u potpunosti ohladi.
4. Kada se puding u potpunosti ohladio, izmiksati ga tako ga postane kremast.
5. U drugoj zdjeli izmiksati slatko vrhnje u čvrsti šlag (no ne pretjerati).
6. Šlag dodati u puding i lagano ih špatulom sjediniti (možete i na par sekundi promiksati na namanjoj brzini mikserom i onda samo još malo špatulom sjediniti).

Slaganje
1. Oko biskvita staviti obruč za torte.
2. Jednu polovicu kreme ravnomjerno rasporediti preko biskvita.
3. 10 cimetnjaka zdrobiti u sitne mrvice (malo ostaviti sa strane za dekoraciju) i posuti ih preko kreme, ostalih 10 cimetnjaka narezati na četvrtine i rasporediti ih po kremi.
4. Drugu polovicu kreme pažljivo rasporediti preko sloja cimetnjaka tako da se smrvljeni cimetnjacima ne pomiješaju s kremom.
5. Uzeti mrvice cimetnjaka koje ste ostavili sa strane i posuti ih po drugom sloju kreme. Ostalih 4 cimetnjaka narezati na četvrtine i poredati ih u krug po kolaču.
6. Ostaviti u frižider da se stisne barem 6 sati, poželjno preko noći. Kada se kolač stisnuo, skinuti s njega obruč i poslužiti.


No comments:

Post a Comment